Ágazati Szakmai Érettségi Verseny döntő (Szolnok)

2017. április 24., 07:47

2017. március 16-án a 12.B osztály kereskedelmi csoportjából 5 diák mérette meg magát az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak verseny (ÁSZÉV) elődöntőjében. Tették ezt elsősorban azért, hogy betekintést nyerjenek az új, a szakgimnazisták számára kötelező ágazati szakmai érettségi vizsgán várható kérdéstípusokba. Mindannyian nagy izgalommal vártuk 2017. március 20-át, hiszen ekkor volt lehetőség betekinteni a tanulók javított munkájába. Nagy örömmel konstatáltuk, hogy egyikük igen szép eredményt (81%-ot) ért el. Ekkor még csak reménykedtünk, hogy ez a teljesítmény elegendő lesz a döntőbejutáshoz. Ám 2017. március 24-én bebizonyosodott, hogy Ács Máté Krisztián a 12.B osztály tanulója 4. helyen jutott be az ÁSZÉV döntőbe a magát megmérettető 428 fő kereskedelmis diák közül.
A döntő 2017. április 3-4-én került megrendezésre Szolnokon. A város 45 ágazati és ágazaton kívüli szakmai versenybizottságot, az elődöntő legjobb tanulóit és kísérőiket fogadta e két napon. A Kereskedelem ágazat döntőjének további 5 ágazattal együtt a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma adott otthont.
2017. április 3-án 14:00 órakor a versenyzők sorszámot húztak, ami egyben kódként funkcionált és nekiláttak az Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése szakmai követelménymodul ismereteit mérő 2 db emelt szintű írásbeli feladatsor megoldásának, amelyeket a versenybizottság tagjai még aznap este kijavítottak.
Másnap, 2017. április 4-én reggel 7:30-tól 8:00-ig a diákoknak lehetőséget biztosítottak a dolgozatokba való betekintésre. A Kereskedelem ágazatban elég nagy volt a szórás: volt olyan dolgozat, amit 19 %-ra és olyan is, amit 79 %-ra értékelt a zsűri. Máté 73 %-os teljesítményt nyújtott a megmérettetés e szakaszában. Mivel tanítványunk a 2 kódszámot húzta, így másodikként adhatott számot tudásáról a Marketing és Az áruforgalom lebonyolítása szakmai követelménymodulokból a verseny szóbeli részén. Ebben a szakaszban a már begyűjtött 73 pontját további 23 ponttal sikerült gyarapítania.
Az eredményhirdetésre csak 2017. április 7-én délben került sor, amikor is kiderült, hogy a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója Ács Máté Krisztián a 10. helyen végzett a 2016/2017. évi ÁSZÉV döntőjében, ezzel öregbítve iskolánk jó hírnevét és begyűjtve a maximális 100 többletpontot a továbbtanuláshoz.
Ezúton szeretném megköszönni elsősorban Máténak, hogy betegen is vállalta a megmérettetésen való részvételt.

Valamennyien gratulálunk Ács Máté 12.B osztályos tanuló elért eredményéhez, további életútjához sok sikert és jó egészséget kívánunk!
Köszönjük Papfalusi Angéla kolléganő lelkiismeretes felkészítő munkáját, gratulálunk tanítványa teljesítményéhez, további munkájához jó egészséget és sok sikert kívánunk!

Ágazati Szakmai Érettségi Verseny döntő (Szolnok)