Kutatók éjszakája - Nyíregyháza, Debrecen

2015. október 08., 13:22

2015. szeptember 25-én iskolánk 15 diákja ellátogatott Nyíregyházára a Kutatók éjszakájára Csonka Sándor és Péchy Béla tanár úr kíséretével.

„A regisztráció és a megnyitó után fizika-kémia szimultán kísérleteket, látványos kísérleti és robottechnikai bemutatókat, járművillamossági és PLC programozással kapcsolatos előadásokat tekinthettünk meg. Emellett a 3 dimenziós nyomtatást is megnézhettük és egy hegesztés-technikai bemutatót hegesztő szimulátor segítségével. A diákok jól érezték magukat!”

– mondta Péchy Béla tanár úr.

Ezen a napon iskolánk egy másik csoportja Debrecenben látogatta meg a Kutatók Éjszakája ez évi rendezvényét. A csoportot nagyrészt a 9. A osztály tanulói alkották, de akadt köztük volt diákunk és gimnazista is.

„A rendezvényhez kapcsolódóan a Megújuló Energiapark Kutatóközpontban már egy nappal előbb elkezdődtek az események. Mi pénteken délelőtt kapcsolódtunk be. Itt két előadást tekintettünk meg: A napenergia villamosipari hasznosítása és Tetőkataszterezés a napelemek telepítése szempontjából címekkel. A bemutatóteremben a hőszivattyúról, falfűtésről szerezhettünk kézzel fogható ismereteket, a parkban pedig napelemeket láthattunk működés közben, illetve a napenergia hő formájában történő hasznosítását tapasztalhattuk meg, például napkollektoros aszaló megfigyelése révén.
A nap további részében a Debreceni Egyetemen tanúi lehettünk szélcsatornás, folyóvizes laboratóriumi és látványos kémiai kísérleteknek. Megcsodálhattuk az egyetem méltán díjnyertes Informatikai Központját, ahol robotautók fejlesztésének eredményeit ismerhettük meg. Volt, akit a virtuális valóság vonzott, volt, akinek az igényeit már az kielégítette, hogy láthatta az egyetemet.
Bár a tanulók más-más céllal és motiváltsággal vállalták az egész napos elfoglaltságot, összességében eredményesnek tekinthetjük a több hetes szervezést igénylő, mégis kis csoportos tanulmányi kirándulást.”

– nyilatkozta Kardos Béla tanár úr

Kutatók éjszakája - Nyíregyháza, Debrecen