Illéssy Gasztro Kupa 2017

2017. december 11., 09:37

2017. december 2-án immár 6. alkalommal került megrendezésre az Illéssy Gasztro Kupa, Kisújszálláson. Iskolánk már 4. alkalommal képviselteti magát e nívós, országos megmérettetésen. Mivel a verseny nagyon korán kezdődik (hajnal 3-tól kapunyitás), ezért már péntek délután 4 órakor elindult kis csapatunk, majd 7-kor szerencsésen megérkeztünk, berendeztük a kiállítóhelyeinket, megvacsoráztunk, és elfoglaltuk a szállást.(4 felnőtt és 6 tanuló, valamint a sofőrünk Gyula) Nagyon kevés pihenés után (a kollégium egy percre nem csendesedett el a csapatoktól), reggel fél ötkor volt az ébresztő.

A pincér csapatok megterítették 4 főre a díszasztalokat, majd pincérismereti tesztet írtak, később pedig egy kiválasztott alkalomra ötfogásos menüsort kellett szerkeszteniük, komplett italsorral, számítógépen. Majd a szakmai zsűri (Csordás János, Gál Zoltán, Horváth Ferenc mesterfelszolgálók) vizsgáztatta a tanulókat. Eddig is minden itt megrendezett versenyen sok csapat nevezett (12), de idén ez a verseny a szakképzési centrumok bevonásával hatalmasra nőtte ki magát, 22 megterített díszasztal volt, és ahogy az ott dolgozó szakmás kollégák fogalmaztak, kinőtte a verseny az iskolát, mivel még a bejárati ajtó mellett is volt díszasztal elhelyezve.

A cukrász lányok elhelyezték a Gourmitageban a versenymunkáikat, egy alkalmi dísztortát, két fajta bejglit, szabadon választott pohárkrémet és tányérdesszertet, ebben a kategóriában is sokkal több induló volt, mint tavaly (5), idén 12 induló iskola volt. Majd egyéni élőmunkában is indultak, ahol a feladat egy szabadon választott alkalomra dísztorta burkolása volt, - nagyon szépen szerepeltek a lányok.

A szakács lányok is elhelyezték versenymunkáikat a Gourmitageban, hidegkonyhai készítményekből halas ételekkel indultak, valamint egy háromfogásos hideg ételsort, ami előételből, főételből és desszertből állt. Egyéni élőmunkában is indultak, ahol egy főételt kellett meghatározott nyersanyagkosárból megfőzniük, itt a szokásos nehezítő feltételek okoztak problémát. (nem működő sütő, nem megfelelő, vagy elfogyott alapanyag) Kicsit csalódottak voltak a lányok, de nagyon ügyesen megoldották így is a feladatokat. Melegkonyhában az elmúlt években is sok induló volt (20), de idén itt is hatalmassá nőtte magát a verseny, 4 csoportban 33 tanuló méretette meg magát.

 

Induló tanítványaink és elért eredményeik:

Cukrász csapat kategória: Bihari Mariann (11.f)

Ötvös Emese (11.f)

Eredményük: arany minősítés

Cukrász egyéni kategória (élőmunka): Bihari Mariann ezüst minősítés

Ötvös Emese bronz minősítés

Felkészítő tanár: Nagy Adrienn, segítője Mitru Erika

 

Szakács csapat kategória: Zákány Krisztina (14.C)

Szaniszló Lívia (14.C)

Eredményük: diploma minősítés

Szakács egyéni kategória (élőmunka): Zákány Krisztina bronz minősítés

Szaniszló Lívia diploma minősítés

Felkészítő tanár: Kósa László

 

Pincér csapat kategória: Papp Éva (14.C)

Papp Attila (10.e)

Eredményük: arany minősítés

Papp Éva pedig a legjobb pincérismereti tesztért Különdíjban is részesült.

Felkészítő tanár: Vég Beáta

 

Fárasztó, de eredményes napot könyvelhetünk el, ahol nagyon sok szakmai tapasztalatot gyűjthettünk, új kollégákkal, tanulókkal ismerkedhettünk, régi kapcsolatokat ápolhattunk. Öröm volt ennyi tanulót versenyezni látni, majd örülni az elért eredménynek. A házigazdák segítőkészek voltak, és szinte otthon éreztük magukat náluk, és búcsúzáskor lelkünkre kötötték, hogy várnak vissza jövőre is minket. Az eredményhirdetés után este fél hatkor volt a hazaindulás, és a tanulók hazaszállítása után körülbelül 10 órakor mindenki a saját ágyában aludhatott.

Köszönjük szépen az iskolának, hogy biztosította az utazás, szállás, étkezés lehetőségét, valamint, hogy részt vehettünk a versenyen. Szeretném megköszönni kollégáimnak a sok-sok segítséget, mivel ez tényleg igazi csapatmunka volt: Varga Hajnalka, Káté Viktória, Székely László, Tarapcsák Norbert, Varga Zoltán, Nagy Adrienn, Mitru Erika, Kósa László. És természetesen külön köszönet a sofőrünknek, aki nyugodtan, eszközeinkre és termékeinkre vigyázva, biztonságosan szállított minket.

Köszönjük Vég Beáta kolléganőnek a részletes beszámolót! Gratulálunk tanítványaink teljesítményéhez! Köszönjük a kollégák lelkiismeretes felkészítő munkáját, szakmai hitelességből ismét kifogástalanul vizsgáztak tanítványaik előtt! Köszönjük valamennyi résztvevőnek, hogy öregbítették a Lónyay hírnevét!

Illéssy Gasztro Kupa 2017