Üdvözöljük iskolánk weboldalán ! Iskolánk OM azonosítója : 201728

2019

ERASMUS+

 

Intézményünk több alkalommal valósított már meg sikeres projekteket az Európai Unió programjainak köszönhetően (Comenius, Leonardo, Erasmus+). 2019-ben hatodik alkalommal pályáztunk sikeresen Európai Uniós forrásra. Az ERASMUS + mobilitási programnak köszönhetően 4 fő szakács és 2 fő vendéglátásszervező-vendéglős tanuló utazhatott ki 2020. márciusban a finnországi Kajaaniba, hogy ott háromhetes szakmai gyakorlatot töltsenek el.

A kiutazás időpontja 2020.március 8.(vasárnap) volt, a hazautazás tervezett időpontja március 28. lett volna. A koronavírus járvány miatt sajnos - már az első héten - a projektünket félbe kellett szakítani. Március 13-án (pénteken) hazatértek tanítványaink a kísérő tanárral együtt épségben, egészségben. A kinntartózkodás ideje alatt (március 9-12., hétfőtől-csütörtökig) az alábbi tevékenységek valósultak meg időrendben. Hétfőn a külföldi fogadóintézmény meglátogatása valósult meg, kedden és szerdán szakmai gyakorlaton voltak a tanulók a fogadóintézmény tankonyháján. Csütörtökön kulturális-szabadidő programot szervezett a finn partner.

A megszakított projekt ellenére sikerült eredményeket is felmutatnunk. Nyertes vagyunk, mert sikerült újra bekerülni a támogatott pályázók körébe. Az átgondolt és szakszerűen összeállított felkészítési tervnek köszönhetően a tanulók szakmai és nyelvi ismereteik megerősítést nyertek illetve bővültek. A félbemaradt projekt ellenére a tanulókban ambivalens érzések voltak. Egyrészt örültek, hogy eljutottak Finnországba, és betekintést nyerhettek - igaz csak rövid időre - egy másik ország szakképzési rendszerébe, gasztronómiájába, kultúrájába. Másrészt csalódottak, mert nem a tervezett három hetet töltötték el kint és így nem sikerült a tervezett munkaprogramot megvalósítani.

Az ERASMUS+ program nagyszerű lehetőséget adott volna arra, hogy tanulóink szakmai gyakorlatukat magas színvonalú, a „csúcsgasztronómiát” képviselő, finn partnernél tölthessék. A programnak köszönhetően olyan, a szakképesítésekhez kapcsolódó témakörök gyakorlására is lehetősége nyílt volna a kinntartózkodás során, melyekre a hazai gyakorlatban kevés lehetőség van (akár az iskolai tanműhelyekben, akár a gazdálkodó szervezeteknél), mint például a modern konyhatechnológiai berendezések használata, a korszerű és egészséges táplálkozás szempontjainak megfelelő ételkészítési eljárások, a szigorú higiéniai és környezetvédelmi eljárások betartása.