Üdvözöljük iskolánk weboldalán ! Iskolánk OM azonosítója : 201728

Lónyays szakács tanulók az ország legjobbjai között

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV). A versenyek országos döntőjére Budapesten, az évente megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. De idáig eljutni nagyon fáradtságos munka. Először egy területi előválogatón kell részt venni a végzős tanulóknak, amelynek lebonyolítását megyénként a területi kamarák végzik, ezt követik a válogató versenyek.

Iskolatörténeti esemény zajlott március második hétvégéjén, ugyanis önálló működésünk 36. évében két szakács tanulónk is olyan kimagaslóan szerepelt az SZKTV megyei fordulóján, hogy meghívást kaptak az országos előválogatóra. Így Balogh Pál és Szlávik Olivér 11.f osztályos diákunk további 8 tanulóval mérte össze szakmai felkészültségét március 9-én.

A feladatuk nagyon összetett volt:

- előzetesen a versenyzőknek egy-egy portfóliót kellett készíteniük önéletrajzzal, önreflexióval, továbbá tartalmaznia kellett 2 ételkészítési termékcsoport egyéni feladatmegoldásait képekkel illusztrálva, illetve a munkahelyi rendezvényekről, versenyekről készített beszámolókat.

- 2 db, a zsűri által összeállított nyersanyagkosárból versenyzőinknek össze kellett állítaniuk kosaranként 4 db négyfogásos menüsort, azaz összesen nyolcat.

- az előválogató verseny előtt a zsűri a nyolcféle ételsorból kiválasztott egyet, amelyhez el kellett készíteni a nyersanyag kalkulációt, valamint a receptúrát a részletes technológiai leírással együtt.

- a verseny napján a zsűri előtt le kellett főzni a négyfogásos ételsort, amelyet 2 adagban kellett kitálalni

- továbbá a versenyen egy szakmai beszélgetésre is sor került, ahol egy 10 diából álló PPT segítségével mutatták be a munkájukat. A technológiai eljárást ételenként német nyelven is prezentálniuk kellett diákjainknak.

Olivér és Pali hatalmas szorgalommal, munkabírással, elszántsággal és lelkesedéssel készült a versenyre. Munkájukat számtalan oktató segítette: elsősorban Gecseyné Papp Zsuzsanna és Kósa László oktatók, akik az előzetes munkafolyamatok mindegyikénél segítették tehetséges tanítványainkat, s a versenyre is elkísérték őket. A diákok eredményes felkészüléséhez szükség volt arra a sok-sok szakmai alapkompetenciára is, amelyet Székely László tanár úrtól sajátíthattak el az étekházban a szakmai gyakorlatok során. A német nyelvű felkészítésben Katonáné Deák Dóra és Tóth Kornélia tanárnők munkája volt elengedhetetlen. Varga Zoltán igazgatóhelyettes úr kapcsolattartóként igyekezett segíteni a csapat munkáját, Cserepes Sándor igazgatóhelyettes úr és Kardos Sándor rendszergazda a portfólió elkészítésében voltak a fiúk segítségére. Filéné Huszti Zsuzsanna tanárnő pedig a versenyzők egységes megjelenéséhez járult hozzá. Varga Hajnalka kolléganőnek a főzéshez szükséges alapanyagok beszerzését köszönjük. Szabó Katalin tanárnő nemcsak osztályfőnökként kísérte figyelemmel diákjai munkáját, hanem magyartanárként is segítette őket az önéletrajz és a reflexiók elkészítésében.

Szívből gratulálunk Pali és Oli szerepléséhez, teljesítményéhez és tisztes helytállásához. Kívánjuk, hogy a befektetett munka sokszorosan térüljön meg, és a lelkesedésük kísérje végig egész életútjukat!

 

 

GALÉRIA