Üdvözöljük iskolánk weboldalán ! Iskolánk OM azonosítója : 201728

Rendhagyó irodalomóra a Lónyayban

2021. december 2-án Benedek Szabolcs, József Attila-díjas íróval ismerkedhettek meg iskolánk 10.B és 12.A osztályos tanulói.

Mivel az érettségi tételek között szerepel a Kortárs irodalom, mint témakör, ezért igen fontos volt ez a találkozó a diákok életében. Két csoportban dolgoztak: első feladatként egy QR-kód segítségével egy learningappos feladathoz jutottak el a tanulók: kortárs írókat kellett párosítaniuk műveikkel. Majd szófelhőben elrejtett adatok felhasználásával kellett az íróról életrajzot alkotniuk, s ezek meghallgatása után Benedek Szabolcs kiegészítette tudásukat, s elindult a beszélgetés. Megtudhattuk, hogy Nyíregyházán töltött el két hetet egy ösztöndíjnak köszönhetően. Itt az volt a feladata, hogy alkosson egy ifjúsági regényt, illetve hogy naplót vezessen a tevékenységéről. Az írói munkát kiegészítette kirándulásokkal: ellátogatott Nagykárolyba, Nyírbátorba, Szatmárcsekén Kölcsey előtt tisztelgett, de a vendégadó várossal is ismerkedett.

Ezután a lónyaysok csoportonként 3-3 Benedek Szabolcs művet kaptak hozzájuk kapcsolódó kritikákkal, véleményekkel, s ezeket kellett párosítaniuk. Az alkotások kapcsán elmesélték, melyik könyvről rendelkeznek már olvasmányélménnyel, illetve melyek elolvasásához kaptak kedvet. Majd az író műveiről, kedvelt témáiról beszélgettünk, többek között a Kommunikációs zavarról, a Király! címűről. Ez utóbbi a magyar királyokat veszi sorra, történelmi hitelességgel, de könnyed, néha „pletykálkodó” stílusban. A diákok egyetértettek abban, hogy a történelem tételeik tanulása során ezen információk mindenképpen segítségükre lesznek.

Az író-olvasó találkozó résztvevői jól érezték magukat, adventi hangulatban, forró tea, pogácsa mellett szívták magukba a kortárs irodalomra vonatkozó információkat! Mindenki tudásban gazdagodva térhetett haza.

Badakné Péter Ildikó

magyar nyelv és irodalom -

történelem szakos tanár

 

A rendhagyó irodalomóra másnapján a diákok így vélekedtek:

 

"Én tegnap nagyon jól éreztem magam az író-olvasó találkozón. Örültem, hogy személyesen megismerhettük Benedek Szabolcsot. Kedvet kaptam a novellái elolvasásához."

 

"Nagyon jó volt. Remek volt csoportban dolgozni és különböző játékos feladatokat megoldani. Valamint jó volt megismerkedni az íróval, és hogy az új könyveiről is ennyi mindent megtudhattunk."

 

"Csináljunk még egyet, ahol már én is ott leszek"

 

"Nagyon élveztem az író- olvasó találkozót. Sok mindent tudtam meg az egyik kortárs írónkról, Benedek Szabolcsról, aki egy nagyon tehetséges író, és nagyon jófej is. A játékok is nagyon tetszettek, hisz azok is bővítették ismereteimet."

 

"A rendhagyó irodalomórán nagyon jól éreztük magunk az osztállyal. Örülünk, hogy megismerhettünk egy írót és többet megtudhattunk róla! Köszönjük szépen, hogy megszervezte mindezt nekünk tanárnő!"

GALÉRIA