Üdvözöljük iskolánk weboldalán ! Iskolánk OM azonosítója : 201728

Hungarikum vetélkedő országos döntő II. helyezés

Huszonhét csapat mérkőzött meg a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő 2024. évi döntőjében Balatongyörökön. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság titkársági feladatait ellátó Hungarikum Főosztály által szervezett megmérettetésen Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyét a Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákjai képviselték.

Hosszú út vezetett a Kárpát-medencei döntőig: először egy online teszt megoldása várt a Beregvidék elnevezésű csapatra, majd a baktalórántházi és a nyíregyházi Vármegyeházán rendezett versenyeken is a legjobbnak bizonyultak, így május 23-24-én ők utazhattak a Balatongyöröki Ifjúsági Táborba, hogy megmutassák a hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek iránti feltétlen elköteleződésüket, tiszteletüket és szeretetüket.

A diákoknak igen összetett tudásra, sokoldalú kompetenciákra volt szükségük a versenyfeladatok megoldása során. Délelőtt főként ügyességi és gyakorlati megmérettetés várt rájuk: teqball, visszacsapó íjjal célba lövés, kürtős kalács készítése, mézeskalács díszítése, lángossütés, hangszerek és népdalok felismerése (tárogató), illetve ezen hungarikumokhoz kapcsolódó tesztek kitöltése állt a középpontban.

Délután már az elméleté és a kreativitásé volt a főszerep: először a házi feladatukat mutatták be a csapatok, prezentációjukban el kellett készíteni javaslatukat valamely nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez. A lónyaysok a Szatmári szilvalekvárt választották, hiszen a mi vármegyénkből indult hódító útjára, az értékpiramis egyre magasabb fokára.

A javaslaton túl 4 percben be is kellett mutatni a választott értéket. A kreatív lónyays csapat kisfilmet forgatott: egy főzőműsor keretében Szatmári szilvalekváros gombócot készítettek, amelybe a lekvárfőzéssel kapcsolatos információkat is belecsempésztek. A zsűrinek külön tetszett, hogy a bemutató filmben elrejtettek 2 hungarikumot, illetve 4 kiemelkedő nemzeti értéket. Ezen értékeket felismerő versenytárs csoportnak pedig Szatmári szilvalekváros tortát ajándékoztak, valamint a vetélkedő minden résztvevőjét megkínálták szilvalekváros kiflivel.

Nagy hangsúlyt fektettek a ruházatukra, megjelenésükre is: a vásárosnaményi települési értéktárból induló, nemrég hungarikummá választott beregi keresztszemes díszítette az öltözéküket.

Ezután következtek az elméleti feladatok, amelyek igen nagy ismeretanyagot feltételeztek. A Beregvidék csapata nagyszerűen helytállt, az előkelő II. helyen végeztek, öregbítve ezzel iskolájuk, városuk és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hírnevét is.

Szívből gratulálunk Juhász Olívia Johanna, Lechner Noémi, Harsányi Roland és Nagy Kristóf lónyays tanulóknak, akik vállalták ezt a fáradságos, november óta tartó versenysorozatot, melynek eredményeként 600 ezer Ft értékű utazási utalvány boldog tulajdonosaivá váltak. Büszkék vagyunk rájuk és köszönjük, hogy szereplésükkel újabb dicsőséget szereztek iskolánknak!

Hálásan köszönjük Badakné Péter Ildikó tanárnő nagyszerű, lelkiismeretes, felkészítő munkáját! Örülünk, hogy újabb ismeretekhez, élményekhez és sikerekhez juttatta tanítványait!

GALÉRIA